вторник, 10 март 2015 г.

Крем „Дипломат“ за динамичния вторник



400 мл. прясно мляко

5 жълтъка

2 ч.л. брашно

5 с.л. захар

200 мл сладкарска сметана

1 ч.л. желатин

3 с.л. студена вода

1 с.л. какао

настърганата кора на 1 лимон

Приготовление:

Жълтъците, захарта, прясното мляко и брашното се разбъркват с тел или вилица и се поставят на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато крема започне да се сгъстява. При мен отне около 15 тина минути. Междувременно желатина се разбърква със студената вода и се оставя да набъбне.

Жълтъчният крем се сваля от котлона и се прибавя настърганата лимонова кора. Желатина се разстопява на водна баня или в микровълновата печка за 10 секунди и след това се изсипва и разбърква в топлия крем. Кремът се оставя да се охлади до приятна за пипане температура.

Сметаната се разбива с миксер на твърда пяна и се прибавя към жълтъчния крем. Част от крема се отделя и се разбърква с какаото.

Сместа се разпределя между чашки като се редува оцветен с какао и не оцветен крем

Оставя се в хладилника за няколко часа, за да стегне желатина.



***
Вторникът ми,
забързан,
динамичен,
с куфарче в ръка
сделки важни
той подписва
с лекота...

Диана Тенева 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации