вторник, 9 юли 2019 г.

Paris, 1er jour


Как започва първият ти ден в Париж, който си чакал с толкова нетърпение години наред?!...
С обичайното кафе, tartine beurrée и планове за много забележителности, които да посетим. Колебаем се дали да започнем от “La Dame de Fer” („Желязната дама“) или L’Arc de Triumphe. В крайна сметка решаваме, че ще вървим пеша от метростанцията Champs Elysées Clemenceau до L’Arc de Triumphe и после ще търсим начин да стигнем до La Тour Eiffel. Речено – сторено.

Les Champs Elysées

Уикипедия ще Ви каже, че този булевард е дълъг 1910 метра и е широк 70 метра. Започва от площад „Конкорд“ и завършва на площад „Шарл дьо Гол“. Отначало е бил част от парк с езеро, където френските крале се забавлявали. През 1616 г. съпругата на Анри IV - Мария Медичи заповядала на това място да се прокара алея. Само за няколко години тази алея се превърнала в любимо място за разходки на парижаните от всички съсловия. През 1667 г. Луи XIV я удължил и наредил от двете ѝ страни да се засадят дървета.

А аз ще Ви кажа, че се почувствах едновременно и нищожно малка, и невероятно щастлива – малка в сравнение с размерите му и невероятно щастлива от топлотата на сградите, кокетните кафета с малки масички, предлагащи уединение, само на метри от задъхания ритъм на големия мегаполис. Няма помпозни сгради, парадиращи за уникалност – всички са в съзвучие с останалата атмосфера.







LArc de Triumphe

Триумфалната арка се намира на десния бряг на река Сена, в центъра на 12-ъгълна конфигурация от 12 булеварда на площад „Шарл дьо Гол“, в западния край на прочутия бул. „Шанз-Елизе“. Възложена е за изпълнение от Наполеон Бонапарт през 1806 г. след победата при Аустерлиц. Построена е в чест на всички воювали и загинали за Франция във войните на Първата френска република и Наполеоновите войни (1789 – 1815). Имената на всички френски победи и генерали са изписани върху вътрешните и външни стени на арката, а под свода ѝ лежи гробът на незнайния воин от Първата световна война.




La Тour Eiffel

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти.





Le jardin du Luxembourg

Люксембургската градина  се намира в центъра на Париж, в Латинския квартал, представлява комплекс от дворец и парк и е един от символите на града.





Le Palais du Luxembourg

Люксембургският дворец е ренесансов дворец в Париж, построен през 1615-1631 г. по поръчка на кралица Мария Медичи.
Дворецът се намира в 6-ти арондисман на френската столица и е разположен сред прочутата Люксембургска градина. Към момента в Люксембургския дворец се провеждат заседанията на френския Сенат.




Le Panthéon

Пантеонът е гробница на известни личности, намираща се в сърцето на Латинския квартал в Париж (V арондисман), на възвишението Св. Женвиев. Той представлява внушителна сграда с коринтски колони, направен по модел на Пантеона в Рим. През 1744 г. тежко болният Луи XV дава обет ако оздравее да построи храм в чест на св. Женевиев. Строителството продължава от 1758 до 1789 г. , но с идването на Великата Френска революция новото правителство анулира всички кралски заповеди и разпоредби. Вместо църква е построен Пантеонът - Храм на Славата, в който да се отдава признателност на велики хора.

Тук отново ставам подготве и в ума ми звучат цели фрази от учебника по френски език за подготвителен клас на езиковите гимназии. 






Le Quartier Latin

В старинния квартал  Quartier Latin се намира университетът La Sorbonne и кокетни, препълнени с млади хора, кафенета. Той е прочут също с книжарниците си, включително популярната Shakespeare & Сompany. 

Тук, вървейки по улицата, водеща до университета, попаднах в спиралата на Времето и за минутки се пренесох в 1842, когато Рембо е живял в близкия хотел. Докато почивахме на една пейка на Place de la Sorbonne си представих за кратко, че живея на мансардния етаж, точно под звездите на Париж…



La Sorbonne

Парижкият университет, известен и като Сорбоната (по името на един от колежите му, днес име на историческото здание на университета) е университет във френската столица Париж, съществувал като едно цяло до 1971 г.
След студентските вълнения от 1968 година Парижкият университет е разделен на 13 университета, всеки от които е наследник на определени факултети и катедри на стария университет.





Забележителности, които посетихме в този наш първи ден:

·         Les Champs Elysées
·         L’Arc de Triumphe
·         La Тour Eiffel
·         Les Champs de Mars
·         Avenue de la Bourdonnais
·         L’Ecole Militaire
·         Les Galeries Lafayette
·         La Tour Monparnasse
·         Le jardin du Luxembourg
·         Le Palais du Luxembourg
·         Le Panthéon
·         L’Eglise St Etienne
·         Le Quartier Latin
·         La Sorbonne
·         Notre Dame des Champs


Снимки: Живко Тенев


1 коментар:

  1. Браво на теб! Едно приятно споделяне с приятели, но най-вече със себе си. Със сигурност ще препрочиташ тези страници, за да преживчваш отново и отново този невероятен ден.

    ОтговорИзтриване