понеделник, 8 юли 2019 г.

Порт Майо – един от входовете за Париж

 



Летище „Буве” не е голямо, но затова пък е изключително добре организирано. Едва ли обаче ще се съглася със същата констатация на връщане. Автобуси поемат пътниците от всички пристигащи самолети и ги превозват до Париж. Пътуването трае около час. Явно парижани не си падат много по звука на прелитащите самолети.

Докато пътуваме с автобуса, пейзажът напълно наподобява българския – същите житни полета и зелени горички се редуват зад стъклото. Само дето плевелите тук не изглеждат чак толкова диви.

Порт Майо – така се е наричала една от старите врати на Париж. Иначе това е името на станция от Линия 1 на парижкото метро, построено още през 1900-та година.

Вече сме на парижка земя и се омесваме с парижани. И те са като нас, само дето говорят малко по-добре френски. Разликата се състои в това, че ако си мерим езиците на наша земя, те няма да могат да обелят и дума на български, за разлика от нас, които поназнайваме малко или много френски..

Ани съкращава чакането ни на опашката за билети в метрото. След кратко пътуване из парижките подземности, вече сме в малко, но кокетно апартаментче на приземния етаж в центъра на Париж. Тук сякаш динамиката на големия град не съществува. Тишина и спокойствие лъха от дворчето отпред. Имаме и маса с четири стола в градинката с декоративни растения.

 

Живко Тенев – GISSEN

Няма коментари:

Публикуване на коментар