сряда, 10 юли 2019 г.

Paris, 2ème jour


Grand Palais

Строителството на Гран Пале започва през 1897 г. след разрушаването на Двореца на индустрията (Palais de l'Industrie) като част от подготовката за Световното изложение от 1900 г. Сега той приютява множество експозиции и картини в своите Salon de la Société Nationale des Beaux Arts, Salon d'Automne, and Salon Comparaisons. В западното крило се помещава научният музей (Palais de la Découverte).
Той бе използван по време на заключителния етап на Тур дьо Франс през 2017 г., като част от издигането на кандидатурата на Париж за летните Олимпийски игри през 2024 година. Колоездачите преминаха покрай него по маршрута си към Шанз-Елизе. По време на игрите Grand Palais ще бъде използван за състезанията по фехтовка и таекуондо.




Petit Palais

Сградата, която се намира в непосредствена близост до „Шан-з-Елизе“, е строена по повод на Световното изложение през 1900 г. Срещу Пти Пале се намира Гран Пале (Големия дворец). Строежът на двете сгради, които са служили за палати по време на изложението, типични за периода Бел Епок, както и на моста Александър III, има амбицията да покаже най-доброто от френската архитектура. През 1902 г. сградата на Пти Пале е преустроена в музей. Днес тук се помещава музеят на изящните изкуства на Париж, предлагащ богата колекция на холандската и фламандската школа (най-известни експонати от нея са „Автопортрет” на Рембранд и „Отвличането на Прозерпина” на Рубенс), колекция от картини на френски импресионисти (Моне, Дега, Реноар, Сезан, Тулуз - Лотрек, Сисле, Писаро, Синяк), картини на Никола Пусен, Фрагонар, Енгр, Жерико,  Пикасо, богата скулптурна колекция (Жан – Батист Карпо, Роден, Реноар); колекция от гравюри, предмети на изкуството от Ренесанса и Средновековието, Гръцката и Римската Античност, творби на френското ренесансово и модерно изкуство, колекция на фотографското изкуство и, не на последно място, колекцията от икони, сред които и прекрасни български образци.



Pont Alexandre III

Мостът има славата на най-елегантния мост над Сена. Построен е в периода 1896 - 1900 г. по повод Световното изложение. Конструкцията на моста е ниска, с идеята да не закрива гледката към „Шан-з-Елизе“ от една страна, и Дома на Инвалидите, от друга. Но, благодарение на четирите седемнадесетметрови  колони, разположени в ъглите на моста, украсени с огромни позлатени статуи, алегории на Науката, Изкуството, Индустрията и Търговията, той се вижда и отдалече.





Pont des Invalides

Mостът при Дома на инвалидите е строен в началото на ХІХ век, като многократно е преустрояван. Фигурата на централната подпора на моста символизира победите на Наполеон по суша и вода, а медальоните на страничните – военни трофеи.

Арт инсталацията „Българските букви“ е разположена на кейовете на Сена, до Моста на Инвалидите на левия бряг на реката. Проектът представя седем букви от нашата азбука, които са без графичен еквивалент в латинската и гръцката азбука – Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ. Към всяка пейка в Париж са приложени стихове на български и френски език на съвременни наши поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите на стихотворенията са на Мари Врина-Николов и Ралица Михайлова Фризон-Рош.





Le Musée d’Orsay е бивша железопътна гара, разположен на левия бряг на река Сена. Открит е като музей на 1 декември 1986 г. В музея са изложени творби на френското изкуство от периода от 1848 до 1914 г., включително картини, скулптури, декоративни изделия и фотографии. Неговата колекция на произведения на импресионисти е сред най-богатите в света.
Гарата и хотелът са построени за 2 години от архитекта Виктор Лалу и открити на 14 юли 1900 за Световното изложение в Париж. Сградата е проектирана като метална конструкция с каменна фасада в църковен стил. Външният ѝ вид е повлиян от елегантната архитектурата на заобикалящите я сгради между които и Лувъра. Интериорът е в стил модернизъм и се състои от портал, преддверие и голяма зала с дължина 138 метра и височина 32 метра.







La Place de la Concorde, в превод площад на Съгласието се намира в началото на Шанз-Елизе, 8-ми арондисман. Площадът е идея на Луи XV, който възлага осъществяването му на главния си архитект през 1755 г. Първоначално представлява заобиколен с ровове осмоъгълник, в чиито ъгли се намират алегорични статуи, символизиращи най-големите и важни градове на Франция. По средата на площада се намира конна статуя на Луи XV.
В периода 1787 – 1790 г. над Сена е построен мостът Конкорд, който свързва площада с Бурбонския дворец на отсрещния бряг (днес седалище на Националното събрание).
Друг известен монумент на площада е древноегипетският обелиск, който през 1831 г. е подарен на Франция от Мохамед Али паша, управител на Египет и Судан. Обелискът е висок 23 метра и тежи 250 тона. Наблизо се намира и църквата Света Мария Магдалена – известна като Мадлената.



Les jardins de Tuileries

Намира се на десния бряг на Сена, между Лувъра и площад Конкорд. Той също свързва тези забележителности с Tриумфалната арка през булеварда Шанз Елизе. Паркът е бил част от двореца Тюйлери, който е бил опожарен и разрушен.

Градините на Тюйлери са проектирани от Андре Ле Нотр (дизайнера на градините на Версай) през 1664 г. Те се разполагат на обща площ от около 255 декара.

L’Hôtel des Invalides

Домът на инвалидите е комплекс от здания в Париж, включващ музеи и паметници на военната история на Франция.
На 24 февруари 1670 г. Кралят Слънце издава заповед за започване на строежа.
Това е един от първите инвалидни домове в Европа. Днес комплексът също приема инвалиди, а освен това в него са разположени няколко музея и некропол на военни.
Църквата „Свети Луис на инвалидите“, наричана още Църквата на войниците, чийто свод е украсен с военни фрески, подслонява гробницата, в която почиват множество губернатори на Франция, маршали на Франция и големите военни ръководители. Там се намира и саркофагът на Наполеон Бонапарт.





L’exposition « Picasso et la guerre »




Забележителности, които посетихме :

Grand Palais
Petit Palais
Pont Alexandre III
Pont des Invalides
L’Assemblée Nationale
Le Musée d’Orsay
La Place de la Concorde
Les jardins de Tuileries
Le Musée de L’Orangerie
L’Hôtel des Invalides
Le Musée de l’Armée
L’exposition « Picasso et la guerre »


Снимки: Живко Тенев

1 коментар: