неделя, 10 февруари 2019 г.

Необикновено утро

Ангелина Тенева


Утро, задъхано от забързания делничен ритъм. Откъде, по дяволите, е този барабанен шум на дъжд, след като навън не вали?!… За части от секундата осъзнавам, че съседите от горния етаж ни наводняват, и ето първите капчици върху главата ми не закъсняват. Тичам нагоре по стълбите, след това събитията се завъртат с такава бясна скорост, че не мога да ги преразкажа в правилния ред… Осъзнавам едно – синът ми е пораснал – втурва се да спасява техниката, с която, може би, един ден ще си вади хляба – лаптоп, фотоапарат, камера, триножник, две китари /акустична и електрическа/, дискове, учебници и кандидат-студентски справочници.

От детските акварели на дъщеря ми по стените тръгват разноцветни езичета, а с тях и спомените за мъничкото 3-годишно човече, което играеше и твореше вълшебства с пръстчетата си… Детството на дъщеря ми замина в локвите на пода, сбогом на „Къщурката на Зайо”.
Ангелина Тенева

ручейче –
цветове се разтварят
и избледняват

Водата изтече, правя преглед на покъщнината – събирам парчетата живот останали след пороя. Идва ред и на книгите – разгръщам ги една по една, някои са толкова повредени… как да ги изхвърля?! Нареждам ги разтворени на вече сухия под, и през половин час ги проверявам, и отгръщам на други, по-мокри страници.

Вдигам поглед, усмихвам се през сълзи, защото трябва да вдъхна кураж на сина си, който отива на изпит. Изпит, с който ще докаже зрелостта и мъдростта си…

внезапен порой…
крилата на пеперудата по-тежки
и по-красиви

Диана Тенева


Няма коментари:

Публикуване на коментар