сряда, 10 юли 2019 г.

Гарата, превърната в Музей на импресионистите

 


Днес с Диана имаме билети за Мюзе д`Орсе – Музея на импресионистите. Най-лесно ще стигнем като слезем на булевард „Шанз-Елизе” и преминем пеша по моста на Александър III. Преди това по пътя ни са Grand Palais и Petit Palais. Първата ни цел обаче е да отидем до кея с кирилицата край Моста на инвалидите. Тук съм подготвил малка изненада за Диана – ще четем последните й стихосбирки. Пъхнах ги в багажа незабелязано.

Под моста Александър III буквално щяхме да се сблъскаме с младоженка, която си правеше фотосесия. Учудващото бе, че липсваше младоженец. Чак после ми светна, когато Диана ми каза, че това не е било младоженка, а самата Сара Джесика Паркър, която се снимала за поредната корица.

После след кратка разходка край Сена тръгваме към Музея на импресионистите. Самият музей е някогашна железопътна гара. Външният ѝ архитектурен облик е запазен изцяло. Изложбената площ е на няколко нива. Напливът на туристите е огромен, особено в залите, където са картините на постимпресионистите Винсент ван Гог и Пол Гоген. Стоя на сантиметри от велики творби на истински титани в живописта и усещането е неповторимо.

Импресионистите, макар и отхвърлени от тогавашното статукво са били невероятни рисувачи. Само посредствени умове са могли да ги третират като втора ръка художници. Най-голямото стълпотворение обаче бе на петия етаж, където са повечето култови картини на импресионизма от Клод Моне, Реноар, Сисле, Тулуз Лотрек.

В експозицията очаквах да видя и най-известната картина на импресионизма – „Импресия” на Клод Моне, но това не се случи. Най-вероятно творбата е притежание на друг музей.

От терасата, която се намира на покрива на Музея на импресионистите се открива прекрасна гледка към Лувъра, но за него ще разкажа малко по-късно.


 Merci bien!

Живко Тенев – GISSEN


Няма коментари:

Публикуване на коментар