сряда, 10 юли 2019 г.

Внушително – Дома на инвалидите и Пикасо и войната

 


Градините Тюйлери са построени на мястото на бивша фабрика за керемиди. Оттам идва и името им – tuile / от френски език / означава керемида. Те започват от площад „Конкорд” и завършват пред входа на Лувъра. Най-характерното за всички паркове в Париж е това, че са огромни – никой от проектантите не е икономисвал земя при проектирането им. От друга страна, това не са просто дървета и зеленина, а завършени архитектурни решения. Никъде по алеите не е положен асфалт. Земята е оставена да диша.

По същия начин и със същия размах е решена и площта пред друга емблематична за френската столица сграда – Дома на инвалидите. Това дава възможност сградата да бъде видяна отдалече и в пълния й блясък. Двуетажната постройка е решена във формата на квадрат с вътрешен двор и заема огромна площ. Построена е, за да даде подслон на всички инвалиди от войната. В момента функционира като музей. Нас с Диана ни привлича като магнит изложбата „Пикасо и войната”. Това е временна експозиция, която гостува тук за около три месеца, а след това ще бъде заменена с нещо друго. Прави ми впечатление, че на гърба на билетчето всъщност е плаката за следващата изложба.

Експозицията започва с мащабно копие на „Герника”, но не в действителен размер. По същество, това е документална изложба, включваща не само картини, но и рисунки, писма, изрезки или цели страници от вестници и предмети, но всичко това е обединено от темата за войната. За мен лично е много интересно как може да се събере такава изложба, защото експонатите в нея са притежание на различни музеи и това е огромен труд, изискващ огромна организационна работа.

 

Живко Тенев – GISSEN


Няма коментари:

Публикуване на коментар