Снимка: Росен Тенев |
4 глави кромид
2-3 с.л. олио
1 домат
1 кг кайма смес
сол на вкус
млян чер пипер на вкус
1-2 щипки сушена чубрица
1 опаковка фини кори за баница
200 гр. масло
3 яйца
Нарежете кромида на ситно и го запържете в загрятото олио.
Прибавете ситно нарязания домат и каймата и разбъркайте. Оставете я да се
пържи, докато стане на трохи.
Поръсете с подправките и свалете от огъня.
Корите за баница разстелете по две в тавичка, намажете ги обилно
с част от разтопеното масло и сложете по 2-3 с.л. от сместа с каймата.
Покрийте със следващата двойка намаслени кори, сложете от
плънката и продължете така до свършване на корите.
Разрежете баницата на квадрати и я полейте с яйцата, разбити с
малко хладка вода. Отгоре пръснете бучици от останалото масло.
Изпечете баницата в умерена фурна до зачервяване.
Кулинарен журнал
йордановска баница –
тримата влъхви са
добре дошли
galette des rois bulgare –
que les trois mages
soient les bien venus
soient les bien venus
Диана Тенева
Няма коментари:
Публикуване на коментар