неделя, 6 януари 2019 г.

Йордановска баница с кайма

Снимка: Росен Тенев


4 глави кромид
2-3 с.л. олио
1 домат
1 кг кайма смес
сол на вкус
млян  чер пипер на вкус
1-2  щипки сушена  чубрица
1 опаковка фини кори за баница
200 гр. масло
3 яйца

Нарежете кромида на ситно и го запържете в загрятото олио. Прибавете ситно нарязания домат и каймата и разбъркайте. Оставете я да се пържи, докато стане на трохи.
Поръсете с подправките и свалете от огъня.
Корите за баница разстелете по две в тавичка, намажете ги обилно с част от разтопеното масло и сложете по 2-3 с.л. от сместа с каймата.
Покрийте със следващата двойка намаслени кори, сложете от плънката и продължете така до свършване на корите.
Разрежете баницата на квадрати и я полейте с яйцата, разбити с малко хладка вода. Отгоре пръснете бучици от останалото масло.

Изпечете баницата в умерена фурна до зачервяване.

Кулинарен журнал


йордановска баница –
тримата влъхви са
добре дошли

galette des rois bulgare –
que les trois mages 
soient les bien venus

Диана Тенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар