Преди
години неусетно, улисана в грижите и вихрушките на делника, изгубих вкуса си към
живота. Всичко ми опротивя, стана ми блудкаво и безвкусно, и както казват
старите хора „нищо не ми беше в очи“. Това, естествено се отрази и на кулинарните
ми умения /дотогава обожавах да готвя и да експериментирам/, каквото и да
приготвях, го правех по задължение – нещо да сложа на трапезата ни.
Много
философски и психологически книги за самопомощ изчетох. Много истини трябваше
да изстрадам сама, но ето тези четири простички правила за смислен живот ми
върнаха сетивата и вкуса на живота: 1) Внимавай какво говориш. Не използвай думите, за да се
самоохулваш или да обсъждаш другите; 2) Не приемай нищо лично. Казаното и
стореното от другите е проекция на собствената им реалност; 3) Не прави
предположения; 4) Винаги прави най-доброто, на което си способен;
И
този нов етап от живота си аз празнувам с ето тази непретенциозна рецепта за
ябълков сладкиш със стафиди.
4
ябълки
1
лимон
3
яйца
200
гр. захар
250
гр. брашно
150
мл олио
150
гр. кисело мляко
½
ч.л. сода бикарбонат
50
гр. стафиди
50
гр. орехи
пудра
захар за поръсване
Настържете
ябълките и ги оставете да се отцедят от сока. Полейте ги с лимонов сок, за да
не потъмнеят. Яйцата и захарта
разбивайте, докато захарта се стопи.
Постепенно
добавете олиото, млякото, смесено със содата, ябълките, стафидите, орехите и
настърганата лимонова кора.
Към
тази смес добавете пресятото брашно и изсипете в предварително намаслена и
набрашнена форма.
Печете
в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като изстине, поръсете
готовия сладкиш с пудрата захар.
в
шепата ми
дузина
дъхави слънца…
стафиди
Диана
Тенева
Няма коментари:
Публикуване на коментар