събота, 5 януари 2019 г.

Тайната на добрия сос болонезе

Тази рецепта я "откраднах" от една моя състудентка, която точно преди сесия беше решила да ни нагости с домашно приготвени спагети, които по онова време минаваха за изискано ястие. Естествено, след спагетите стана луд купон, по време на който аз успях да накарам Цветелена да каже "мистериозната" тогава рецепта. 
Тя тогава сподели, че тайната на добрия сос болонезе е в подправките и във виното. И най-вече в усета на готвача за количеството им. И ето, аз повече от 20 години, приготвям този сос със следните правила, които през годините си изработих, и сега ще споделя с Вас.  Босилекът леко нагарча, така че внимавайте да не вгорчите любовта, а виното да е толкова, че да е като леко опиянение от радостта в живота Ви. Чесънът не трябва да е много, да люти точно толкова колкото са Ви люти споровете вкъщи. Кимионът ще придаде топъл аромат на соса, но също леко нагарча и е с остър вкус.



500 г кайма
2 средно големи глави лук
2 големи моркова
1 кг домати
1 чаша бяло вино
2-3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 с. л. червен пипер
зехтин
сол, черен пипер, босилек и кимион на вкус

Доматите се белят, режат се на едри парчета и се пасират заедно с чесъна, босилека и сол на вкус. Лукът се нарязва на малки кубчета, а морковите се настъргват на ситно. В голяма тенджера се загрява зехтин и се слага каймата, да се запържи. Каймата се накъсва с дървена шпатула, докато стане на малки парченца. Добавят се сол, черен пипер и кимион на вкус. Добавят се лукът и морковите, разбъркват се и сместа се оставя да се задуши за не повече от 5 минути. Сипват се пасираните домати, заедно с червения пипер и виното. Сосът се разбърква и се оставя да ври на слаб огън, докато се сгъсти.
По принцип, този сос се сервира с талиателе, но може да го сервирате и със спагети.


бяло вино -
липсва ми слънцето
на юга

Диана Тенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар