неделя, 15 февруари 2015 г.

Рецепта за любов

1 чаена чаша захар
1 яйце
1 чаена чаша кисело мляко
50 гр. олио
1 1/2 чаена чаша брашно, в която е прибавена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена чаша настъргани портокалови или мандаринови кори /по желание/
1 чаена лъжичка канела

Смесвам захарта с яйцето, бъркам с миксер 5 мин., добавям млякото и олиото. Продължавам да бъркам с такова старание и страст сякаш моделирам настоящето и бъдещето. Прибавям брашното - заедно с прашинките от него във въздуха се носят спомени,  очите ми се насълзяват, но продължавам с миксера докато сместа стане еднородна. Оставям минута-две полученото кексово тесто да почине, след което добавям корите и канелата - те носят ухание на очакване за празник. Пека в умерена фурна. След изваждането оставям кекса да изстине и после го поръсвам с пудра захар.

Рецептата е простичка и само с едно яйце, защото я измислих в годините на най-голямата криза - 1997 година.Тогава синът ми беше на година и половина и беше много капризен по отношение на храната. Трябваше да проявя фантазия, за да го прилъжа да хапва по нещо. Та тази рецепта го спаси от глад, а аз я нарекох "рецепта за любов" като символ на майчината обич и всеотдайност.
Даже и сега, след толкова много години, когато приготвям този кекс, цялата ми къща се изпълва с очакване за празник, ухае на нежност и канела. И на любов!

канела...
къщата ухае 
на любов

Диана Тенева





Няма коментари:

Публикуване на коментар