петък, 3 юли 2015 г.

Коя е движещата сила на всеки човек?





Автор Айн Ранд
Издател Издателска къща МаК и Издателство „Изток-Запад”
Година 2009
Превод Петьо Ангелов

Това е историята на човек, който заявява, че ще спре двигателя на света и наистина го прави. Това е историята на неговата битка за същността му на изобретател, принципите, веруюто му и неговата голяма любов, която той търпеливо чака и отстоява. 
 Литературните критици определят този роман на Айн Ранд като фантастика, но за мен той по-скоро е философия и икономика, умело поднесени чрез действията на главните герои. Забележителна е и речта, която произнася Джон Голт в края на третата част на романа. В нея са преплетени мисли за съществуването на човечеството, коя е движещата му сила, за смисъла и нуждата от парите като средство за размяна, за любовта и моралните ценности.  

Романът на Ранд ме грабна с умело воденото повествование, което не те оставя да си поемеш дъх, действието е наситено с много напрежение, а читателят просто не може да остане безучастен към съдбата на главните герои. Мен лично ме накара да търся отговор на много въпроси като например, защо един новатор, откривател предпочита да унищожи творението си, защо един отлично подготвен инженер се превръща в плейбой - паразит, коя е движещата сила на всеки човек...

И най-накрая, един любопитен факт за самата книга, който, може би, трябваше да спомена в началото - в САЩ тя е най-популярната книга след Библията.

Диана Тенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар