понеделник, 24 декември 2018 г.

Постна питка за Бъдни вечер

Бъдни вечер... Най-магичната нощ в годината....В очакване да се роди чудото - моето, твоето, нашето... Очакване, бременно с нашите надежди и желания, копнежи по несбъднати мечти, които очакват също да добият плът... Плът като хляба, който замесваме всеки ден и комуто робуваме в ежедневието си... Но тази вечер и хлябът е вълшебен, защото го замесваме с неизплаканите си сълзи по очакваното и несбъднатото през годината, наричаме паричката за здраве и берекет... А тя, питката, след обикаляне на нивката, ухае на огън и уют, на обич и майчина длан... Кръстът върху нея ще ни проправя път сред суетните тълпи и гмежта, през която трябва да преминем, за да стигнем до следващото Рождество Христово.

А на трапезата тази вечер ни очаква ето тази дъхава питка:

4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
5 с.л. олио

Брашното (3 ч.ч.) се пресява и се прави кладенче. В него се слагат погасената в оцета (1 с.л.) сода (1 ч.л.), солта (1 ч.л.) и олиото (5 с.л.) и при бавно добавяне на хладката вода (1 ч.ч.) се замесва меко тесто.
Оставя се да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. Тя се намазва с олио и се пече 30-35 минути на 180 С.
Ако искате да направите украса върху питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание, намажете с олио и изпечете.
Когато се извади от фурната, питката се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

содена питка -
куп неизречени
желания

Диана Тенева

Снимка: Ангелина Тенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар