Бъдни вечер... Най-магичната нощ в годината....В очакване да се роди чудото - моето, твоето, нашето... Очакване, бременно с нашите надежди и желания, копнежи по несбъднати мечти, които очакват също да добият плът... Плът като хляба, който замесваме всеки ден и комуто робуваме в ежедневието си... Но тази вечер и хлябът е вълшебен, защото го замесваме с неизплаканите си сълзи по очакваното и несбъднатото през годината, наричаме паричката за здраве и берекет... А тя, питката, след обикаляне на нивката, ухае на огън и уют, на обич и майчина длан... Кръстът върху нея ще ни проправя път сред суетните тълпи и гмежта, през която трябва да преминем, за да стигнем до следващото Рождество Христово.
А на трапезата тази вечер ни очаква ето тази дъхава питка:
4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
5 с.л. олио
Брашното (3 ч.ч.) се пресява и се прави
кладенче. В него се слагат погасената в оцета (1 с.л.) сода (1 ч.л.), солта (1
ч.л.) и олиото (5 с.л.) и при бавно добавяне на хладката вода (1 ч.ч.) се
замесва меко тесто.
Оставя се да почива 10 минути. В
намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка. Тя се намазва с олио и се пече
30-35 минути на 180 С.
Ако искате да направите украса върху
питката, отделете малко тесто, преди да я оформите. След това украсете по желание,
намажете с олио и изпечете.
Когато се извади от фурната, питката се
напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
содена питка -
куп неизречени
желания
Диана Тенева
Снимка: Ангелина Тенева |
Няма коментари:
Публикуване на коментар