събота, 19 август 2017 г.

Пътуване до страната на Ван Гог - Тилбург

Тръгваме двамата с Диана от автогарата в Хасково точно в 13,30 часа. Денят е 18.08.2017г. Крайната точка на пътуването ни е Нидерландия – страната на Винсент Ван Гог. Не знам дали поради тази причина от двете страни на магистралата за София са се ширнали огромни полета със слънчогледи.
Излитаме от летище София на следващия ден в 10,20 часа със самолет Боинг 737-800. Минахме всички проверки на летището без проблеми. Добре, че с мен е Диана, та да ме оправя. Без нея съм загубен! Качих се на борда на самолета с леко притеснение. За първи път летя със самолет и усещането е необичайно. Полетът ще продължи два часа и тридесет минути, съобщават от пилотската кабина. Не съм предполагал, че страната на Ван Гог е толкова далече. На картата изглежда съвсем близо.
Разглеждал съм репродукции на много картини от фламандски майстори и дори съм изучавал тяхната живопис. Едно от най-характерните неща в пейзажите им са пищните облаци, заемащи понякога 2/3 от площта на цялата картина. Видях тези облаци на живо, през илюминатора на самолета. Живата картина отгоре е още по-величествена. Сякаш цялата Земя е покрита от една друга релефна повърхност от планини, равнини, отвесни скали с пропасти, но съставена от облаци. Тази жива картина непрекъснато се движи и променя много бързо своите форми. Погледнато отгоре, това е много впечатляващо. Ние кацнахме в земята на Ван Гог направо от тези облаци.
Веднага след кацането на летище Айндховен, след като оставихме багажа в апартамента на дъщеря ни Ангелина тръгнахме за град Тилбург. Нидерландия е наистина много впечатляваща страна и не трябва да се пропуска нито минута, за да може да се видят много неща. Тилбург е един от големите университетски центрове в Нидерландия. Тук се обучават около 12 000 студенти от целия свят.

Безупречно подредени къщички, буквално залепени една до друга в типичния за страната стил оформят архитектурния облик на града. В центъра се намира внушителна по размери катедрала, пред която човек може да се почувства малък и нищожен.


Тук видяхме мястото, където Винсент Ван Гог е учил рисуване. Сградата, където се е помещавала школата наподобява крепост, а сега е част от общината. Холандската дума за община е gemeenten /хемеeнтен/. Интересното е това, че семантиката на думата означава “лоши хора”.


Търсим пейката със слънчогледите и портрета на Винсент Ван Гог. В града има много пейки с различна форма. На тях като мозайки са изобразени значими за града неща. Идеята и реализацията са на чуждестранна студентка, която е учила дизайн в Нидерландия. Най-после намираме „нашата” пейка. Тя е разположена близо до мястото, където е живял Ван Гог, докато е пребивавал в Тилбург. Пейката е подходящо място, където човек може да си направи снимки.
Пазарът в Тилбург е нещо много пъстро, но същевременно е стилно и добре премерено. Липсва типично ориенталският манталитет на пазарлъка, но тук също може да се намери всичко – от типично холандските картофи до екзотичните африкански плодове и нашенските дини и пъпеши.


В Тилбург се намира и една от най-високите сгради в Нидерландия. Доскоро тя е била безспорен лидер в това отношение, но съвсем наскоро са построили две други, които вече я превъзхождат.

Живко ТЕНЕВНяма коментари:

Публикуване на коментар