неделя, 20 август 2017 г.

Аз съм Амстердам!

Вторият град, който видяхме в Нидерландия бе столицата Амстердам. Пътувахме с влак – тук е мястото да вметна че нидерландските железници са невероятни. В страната не се движат междуградски автобуси между градовете, които са свързани с релси. Това е правило. Междуградски автобуси се движат само там, където няма железница. Железният път навсякъде е дублиран в двете посоки, така че не се налага влаковете да се изчакват на гарите за да се разминат. Самата организация на железопътния транспорт също е уникална. Билети се продават не за определен час, а за направление. По това направление можете да пътувате цял ден ако не ви омръзне. Спирам за железниците дотук, за да не ви омръзна и аз.

И така, още на гарата в Амстердам се качваме на корабче. Неслучайно градът е известен като Северната Венеция. В многобройните канали по специално определени маршрути се движат множество туристически корабчета. Това е най-удобният начин да разгледате града. Билетите за тях струват 25 евро, но си заслужава, защото важат за 24 часа, а през това време туристите могат да слязат, да видят дадена забележителност и след това да продължат по маршрута със следващото корабче. Щом стъпите на палубата, ще ви дадат слушалки, за да можете да ползвате аудиогид. Няма никакъв проблем, защото езиците, които можете да изберете са поне 15, включително и корейски. Аз специално си избрах руски, за да не ангажирам Диана допълнително с превод.Амстердам е велик град, център на областта Холандия. Той е развиван в продължение на векове като един от големите световни търговски центрове. Тук се е търгувало с всичко, което може да бъде доставено от многобройните колонии, включително и диаманти. Ако някой си мисли, че португалци, испанци и англичани са най-големите мореплаватели, това просто не е вярно. Холандците не им отстъпват по нищо, дори континентът Австралия е открит именно от тях. Днес Нова Зеландия носи името на областта Зеландия, която всъщност се намира в Нидерландия.


Нашата първа цел е Музеят на Винсент Ван Гог, но преди да влезем в него заставаме до надписа   „I amsterdam/Аз съм Амстердам/. Това е мястото, където всеки в нидерландската столица желае да се снима. На метри от него се намира билетният център за Музея на Ван Гог. Тук е събрана по-голямата част от творчеството на гениалния художник.


Музеят Ван Гог в Амстердам е посветен изцяло на дейността на художника. Основан е през 1973 година. Броят на творбите на Ван Гог, които музеят притежава, е наистина впечатляващ – 220 картини, 500 рисунки и 800 писма на художника. В музея ще намерите и творби на други импресионисти, а именно на Пол Гоген, Тулуз Лотрек, Клод Моне, Пол Синяк, Пабло Пикасо – художници, от които Ван Гог е бил повлиян, а с други – в близки приятелски отношения. В библиотеката се подвизават над 24 000 книги, посветени на Ван Гог и на други известни импресионисти. Музеят притежава най-богатата колекция от творби на Винсент ван Гог в света. Тези творби, авторът е рисувал в периода 1880 – 1890 г. в Холандия, Париж, Арл, Сен Реми, Овер-сюр-Оаз.Не искам да ви отчайвам, но в неделния ден се е извила километрична опашка от желаещи да видят неговите картини. В такива дни, някъде около обяд билетите за Музея на Винсент Ван Гог привършват и тогава не ви остава нищо друго, освен да се ориентирате към Rijksmuseum, където могат да се видят картини на Рембранд, Рубенс, Франс Халс и много други майстори на фламандската школа. Музеят е приютил култовата картина на Рембранд, станала известна като „Нощна стража”, заедно с останалите пет платна, поръчани от стрелците на други художници. Освен това, тук могат да се видят и гостуващи изложби примерно на китайско изкуство.


Един ден е абсолютно недостатъчен, за да бъде разгледан дори един от тези музеи, а за целия Амстердам да не говорим – това е по-скоро само докосване до великия дух на това място. И ако все пак сте в този град, си заслужава да видите Музея с восъчните фигури на Madame Tussauds. Той се намира на площада, непосредствено до Кралския дворец. Този музей е единият от трите най-значими в света, заедно с тези в Лондон и Париж. Тук можете свободно да се фотографирате до някои от най-великите личности в света и после да споделите снимките със своите Фейсбук приятели.

Живко ТЕНЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар