понеделник, 21 август 2017 г.

Маастрихт – най-европейският град в Нидерландия

Рано сутринта на третия ден тръгваме двамата с Диана за Маастрихт. Според предварителните ни проучвания, това е градът, запазил най-много старинния си облик в Нидерландия. Той се намира в най-южната точка на страната, разположен е на река Маас, която извира във Франция, минава през Белгия и Нидерландия и се влива в Северно море. Реката е плавателна и в Маастрихт има пристанище. Градът е административен център на провинция Лимбург и се смята за най-европейския град, защото тук е подписан Маастрихският договор, станал основа за създаването на Европейския съюз. В града има и международно летище, но по-добрият начин да се стигне дотам е железницата. Така може да се разгледат и повече неща. Информацията във влаковете е толкова добра, че човек дори и да не знае нидерландски, няма как да се обърка. Все пак това е първото ни самостоятелно пътуване в страната и винаги има известна доза притеснение. Качваме се във влака и вече сме спокойни.
Винаги съм знаел, че Нидерландия е равнинна страна, но чак толкова равна никога не съм си я представял. Така и не видяхме поне една бабунка докато я прекосявахме почти цялата от Амстердам до Маастрихт. Най-високите места в страната са надлезите над жп линиите – друго по-високо няма. Многобройните площи засети с царевица ме връщат назад в миналото, когато и в България имаше селско стопанство и се засяваха много ниви с тази култура. Аз дори съм поливал царевица като ученик - през ваканциите, когато исках да си събера пари за ново колело.
Гарата в Маастрихт ни посреща, както всички нидерландски гари с огромен паркинг за велосипеди. Това е основното средство за придвижване тук. Хората се качват на колелото и отиват на работа с него. Ако работят в друг град, го оставят на паркинга до гарата и продължават с влака. Така градските автобуси не са претъпкани, няма задръствания по улиците и тапи в пиковете часове и всички са спокойни и приветливи.
Набелязали сме си няколко по-важни неща, които искаме да видим в Маастрихт, но основното е старата част на града. За да стигнем до нея премиваме по моста на река Маас. Той е строен от римляните, но една секция от него е разрушена по време на Втората световна война.
Базиликата „Свети Серваций” в Маастрихт е най-старата в Нидерландия. Тя е величествено произведение на романската архитектура. Буквално до нея се извисява и протестантската църква „Свети Йоан Кръстител” в стил готика. Тя е строена от червени тухли. И двата храма съжителстват в пространството на града, така както и вярата в душите на хората.

Архитектурата на Маастрихт наистина е впечатляваща. Тесни улички с многобройни кафенета и магазинчета привличат погледа на местни и туристи. В повечето кафенета столовете са обърнати така, че хората да не са с гръб към улицата, а да гледат към нея. Сядаме на кафе пред сградата на общината. Тя е разположена на площад „Маркт”, в красива старинна сграда. 


На площада пред нея е поставена статуята на Jan Pieter Minckeleers, известен холандски учен, който изобретил газовото осветление и държи факла в ръка. През определен интервал от време факлата пламва с истински огън за няколко минути.


Денят е понеделник и по правило всички музеи в страната почиват, защото са отворени, за да поемат потока от туристи през уикенда. Затова пък разполагаме с достатъчно време да разгледаме всички катедрали. Няма по-добър начин за релаксиране от това, да поседиш в някоя катедрала и да благодариш за това, че си имал възможността да се докоснеш до духа на този древен град. Правим това в катедралата „Дева Мария”.

Новата част на града също е не по-малко впечатляваща. Тук могат да се видят Центъра за керамика и Музея на модерното изкуство -   Bonnefantenmuseum.Живко Тенев

Няма коментари:

Публикуване на коментар