1 л. червено вино (може да изберете по-благо или по-кисело, а ако не пиете червено, може да го замените и с бяло)
- 100 гр. захар (може да я замените с мед)
- 1 ябълка
- 1 круша
- 1 портокал
- 100 мл. коняк или бренди
- по половин чаена лъжичка канела, карамфил, кардамон и ванилия
Начин на приготвяне:
Внимателно почистете плодовете от семките и ги нарежете на едри кубчета в голяма тенджера.
Добавете всички подправки без канелата и захарта и сипете 1 ч.ч. вода (или колкото да покрие плодовете). Сложете на котлона и изчакайте да заври, като бъркате постоянно.
Щом заври, сипете смляната канела, виното и коняка. Намалете котлона - виното не трябва да завира. Малко преди да се образува пяна на повърхността, дръпнете от огъня.
С помощта на гореща вода затоплете чаши и с черпак налейте от ароматната напитка. И не прекалявайте с количествата, защото виното бързо ще загуби "греяните" си качества.
греяно вино -
зимната виелица
може да започне
Диана Тенева
Няма коментари:
Публикуване на коментар