четвъртък, 18 юни 2015 г.

„Някъде другаде“ - път към себе си


„Някъде другаде“ /издателство „Жанет 45“/, вторият роман на Христина Панджаридис задава много въпроси. Въпроси, на които читателят дълго търси отговор и в реалния живот – какво е майчинството, кога една жена става майка, обич ли е, когато оставаш да се грижиш за децата си, но го правиш по задължение и инерцията на битието, и безотговорност ли е да си тръгнеш от семейното гнездо в този случай. Проблемът за осиновяването също е засегнат в романа – кой е истинският родител в тези ситуации – биологичният или полагащият грижи, и има ли еднозначен отговор на подобни въпроси?!... Отговори търсят не само героите на Христина Панджаридис, но и читателите ѝ.  Авторката разглежда не само отношенията между родители и деца, а отношенията между хората въобще. Тя не съди никого, а просто показва взаимоотношенията на героите си такива, каквито са и какви биха могли да бъдат…

Изказът на моменти е много емоционален и изповеден, и това допринася за цялостното интимно звучене на романа, излязъл сякаш от дълбините на женската душа, минала през радостите и неволите на майчинството.

Продължавам да следя творчеството на Христина Панджаридис, защото тя е автор, стоящ близо до моя натюрел, и нейните романи, къси разкази, миниатюри или поезия ми осигуряват спокойствието и комфорта да се вгледам в себе си. Чрез произведенията си тя ми дава възможност отново и отново да извървявам пътя към себе си и да се откривам постоянно.

Христина Панджаридис е родена на 12.04.1963 година в град Елин Пелин. През 1991 г. завършва  Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специализация по радиожурналистика. Пише стихове и разкази от ученическа възраст. Публикувала е във в. “Средношколско знаме” и “Родна реч”, “Студенска трибуна”, “АБВ”, “Пулс”,“Ние, жените”, списания “Бела”, “Жената днес”, е-списание Public Rеpublic, в.“Литературен вестник”, списания “Знаци” и “Балкани”. Името ѝ е между стоте най-креативни автори на хайку в Европа за 2014 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации