сряда, 6 май 2015 г.

"Гръцко кафе" - Катерина Хапсали





Първата българска книга, която ме грабна тази година. Омагьоса ме не само с фабулата си - внезапна катастрофа, която отнема живота на голям гръцки бизнесмен, и която оставя много въпроси без отговор в сърцето на младата му съпруга - но и с размислите за синорите и границите...границите най-вече вътре в нас - докъде се простират и имаме ли сили да ги прекрачим  тези граници между народи, култури, столетия; необикновен разказ за родовата история на главната героиня, написан с много любов и прецизност към детайлите, наситен с много кръв и сълзи, и въпреки това омайва читателя със своята интимност и изповедност, която идва, може би, от формата - написан е като писмо на една майка към сина ѝ.
Всъщност романът "Гръцко кафе" ме впечатли, че е по-скоро роман за живота на Балканите, общата ни история и факта, че сме свързани завинаги независимо от политическите конюнктури. И ако сме достатъчно мъдри и далновидни, би трябвало да залагаме на ето тази СВЪРЗАНОСТ, за да имаме добро общо бъдеще.
Диана Тенева 

Катерина Хапсали е български журналист. Завършва икономика и испански език в САЩ. Има докторантура по философия. Част от медийните проекти, в които е участвала, са предаването „Говори с нея” по Дарик радио, както и рубриките „Детектор на лъжата” и „Жени с история” в сп. ТЕМА. Тя е и първият главен редактор на сп. „Harper’s BAZAAR“ у нас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар