понеделник, 24 юли 2017 г.

Наброски от Италия

Италия…Неапол /„Виж Неапол и умри“/… Не умряхме, оттам си тръгнахме впечатлени, ободрени от чаша италианско espresso и вдъхновени за приключенията, които ни предстояха в Палермо. 


Снимка: Диана Тенева

Снимка: Диана Тенева
                                                                   
Палермо ни посреща със слънцето на юга и обещание за прекрасен и стремителен ден. След настаняването ни в хотела последва задължителното запознаване с града и потапянето ни в италианската култура, expresso con panna и средиземноморската кухня, ухаеща на зехтин, босилек, риган и майорана.                   
Всеки ден изследвахме града и неговите забележителности под вещото ръководство на нашия културен гид Диди Стоянова.     

Снимка: Ирина Мечеринкова

Снимка: Диана Стоянова

Снимка: Ирина Мечеринкова
                                                       
За колоритните и екзотични базарчета в тесните улички няма как да Ви разкажа – те трябва да се преживеят – и цветовете, и ароматите, и многоезичната реч, в която преобладаваше музиката на италианския език с неговите извивки и модулации…                                                                                                                         
Кафе… Характерното италианско expresso е точно един пръст на дъното на чашата Ви. Ако сте свикнали да пиете по-големи количества, трябва да си поръчате café americano, cappuccino или cafelatte.  А за напитката, която ни стана любима - expresso con panna- мога да кажа следното:


espresso con panna 
кафето е само
за аромат


поръчвам второ кафе...
недостатъчно е
expresso con panna

Снимка: Нина Стайкова

                                                                
Вино… Хубаво и качествено вино, с което бяха обилно поляти нашите обеди и вечери…Няма как да подмина тази напитка, която беше комплимент за нашето небце и вкусовите ни рецептори.  


Снимка: Нина Стайкова
                                                                                       
Сладолед… Не остана неизследвана и неизпробвана gelateria, която се изпречваше на пътя ни. Десетки видове и разновидности сладолед – от най-простичкия аромат до неочаквани комбинации от всевъзможни вкусове, добавки и подправки.  


              
Тясна, павирана уличка с типичната за Италия trattatoria /механа/, в която човек може да похапне риба и рибни ястия, паста, спагети, приготвени по сицилиански начин.

Снимка: Нина Стайкова

Снимка: Нина Стайкова

Снимка: Нина Стайкова


Четейки текста за n-ти път, осъзнавам, че нищо не съм Ви разказала за Сицилия, но според мен е достатъчно само да Ви спомена фразата "Causa Nostra", за да добиете представа, че това е мястото, където се е зародила италианската мафия и това е родината на прототипа на дон Корлеоне, героят на Марио Пузо от романа му и едноименния филм "Кръстникът". И Teatro Massimo, където е заснета култовата сцена от "Кръстникът" 3. И гербът на Сицилия, в центъра на който е изобразена глава на Горгона с три бягащи крака, символизираща трите страни на триъгълна Сицилия.




Диана Тенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар