Италия…Неапол /„Виж
Неапол и умри“/… Не умряхме, оттам си тръгнахме впечатлени, ободрени от чаша
италианско espresso и вдъхновени за
приключенията, които ни предстояха в Палермо.
Снимка: Диана Тенева |
Снимка: Диана Тенева |
Палермо
ни посреща със слънцето на юга и обещание за прекрасен и стремителен ден. След
настаняването ни в хотела последва задължителното запознаване с града и
потапянето ни в италианската култура, expresso con panna и средиземноморската
кухня, ухаеща на зехтин, босилек, риган и майорана.
Всеки ден изследвахме града и неговите забележителности
под вещото ръководство на нашия културен гид Диди Стоянова.
Снимка: Ирина Мечеринкова |
Снимка: Диана Стоянова |
Снимка: Ирина Мечеринкова |
За колоритните и екзотични
базарчета в тесните улички няма как да Ви разкажа – те трябва да се преживеят –
и цветовете, и ароматите, и многоезичната реч, в която преобладаваше музиката
на италианския език с неговите извивки и модулации…
Кафе… Характерното италианско expresso е точно един пръст на дъното на чашата Ви. Ако сте свикнали да пиете по-големи количества, трябва да си поръчате café americano, cappuccino или cafelatte. А за напитката, която ни стана любима - expresso con panna- мога да кажа следното:
espresso con panna
Кафе… Характерното италианско expresso е точно един пръст на дъното на чашата Ви. Ако сте свикнали да пиете по-големи количества, трябва да си поръчате café americano, cappuccino или cafelatte. А за напитката, която ни стана любима - expresso con panna- мога да кажа следното:
espresso con panna
кафето е само
за аромат
за аромат
поръчвам второ кафе...
недостатъчно е
expresso con panna
недостатъчно е
expresso con panna
Снимка: Нина Стайкова |
Вино…
Хубаво и качествено вино, с което бяха обилно поляти нашите обеди и вечери…Няма
как да подмина тази напитка, която беше комплимент за нашето небце и вкусовите
ни рецептори.
Снимка: Нина Стайкова |
Сладолед… Не остана
неизследвана и неизпробвана gelateria, която се изпречваше на пътя ни. Десетки видове
и разновидности сладолед – от най-простичкия аромат до неочаквани комбинации от
всевъзможни вкусове, добавки и подправки.
Тясна,
павирана уличка с типичната за Италия trattatoria /механа/, в която човек
може да похапне риба и рибни ястия, паста, спагети, приготвени по сицилиански
начин.
Снимка: Нина Стайкова |
Снимка: Нина Стайкова |
Снимка: Нина Стайкова |
Четейки текста за n-ти път, осъзнавам, че нищо не съм Ви разказала за Сицилия, но според мен е достатъчно само да Ви спомена фразата "Causa Nostra", за да добиете представа, че това е мястото, където се е зародила италианската мафия и това е родината на прототипа на дон Корлеоне, героят на Марио Пузо от романа му и едноименния филм "Кръстникът". И Teatro Massimo, където е заснета култовата сцена от "Кръстникът" 3. И гербът на Сицилия, в центъра на който е изобразена глава на Горгона с три бягащи крака, символизираща трите страни на триъгълна Сицилия.
Диана Тенева
Няма коментари:
Публикуване на коментар