неделя, 4 октомври 2015 г.

Позитивни или автентични?!

Както всички вече знаете, психологията стана модерна наука напоследък. Всичко живо се втурна да учи или да специализира психология. Всеки новоизлюпил се психолог тръгна да ни анализира и да ни дава съвети за щяло и нещяло. Появиха се и така наречени life coaches, които пък започнаха да организират семинар след семинар, и да ни тренират как да станем по-щастливи.
Та една част от тези психолози постоянно ни повтарят и съветват да бъдем позитивни, да гледаме позитивно, с усмивка на живота. Дааааа, дотук добре, но как да съм позитивна постоянно, не мога винаги да съм с усмивка на лицето, има дни /е, всички ги имаме такива/, когато не съм в състояние да се усмихвам. А и как ще дефинирам позитивното, ако го няма негативното?! Имам дни, в които показвам и негативните черти на своя характер, а си мисля, че е наложително понякога да го правим всички, за да излеем своите емоции. Ако не го сторим, ще почувстваме дискомфорт - ако се разминем само с това ще сме щастливци. Съвсем скоро ще се появят и други симптоми на далеч по-лоши болести и разстройства. 
Не, отговорът на проблемите на съвременния човек не е позитивизъм, решението се нарича АВТЕНТИЧНОСТ. Бъди автентичен, бъди себе си, което включва да бъдеш и позитивен, и негативен, когато се наложи. По този начин съвременният човек ще си спести много безсънни нощи, няма да пие успокоителни с шепи, и най-вече ще бъде честен пред себе си, и няма да e лицемер пред останалите. 

Диана Тенева

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Популярни публикации