събота, 19 ноември 2016 г.

Благополучие и късмет или как се правят кюфтенца от червена леща

Символ на смирение и простота, лещата е храна по време на пости. А редовната ѝ консумация допринася за сдържан и спокоен нрав. Лещата е широко разпространена по света. Има исторически сведения за нейната употреба още в Древен Рим -   с ръж и леща римските легиони завладяват половин свят. 

По традиция на Коледа в Италия поднасят на приятели торбичка с леща. Тъй като зрънцата й приличат на монети, подаръкът е своеобразно пожелание за късмет и богатство. Традиционно ястие по празниците е cotechino con lenticchie или свинска наденица с леща. Италианците вярват, че колкото повече леща изядат, толкова повече богатство ще придобият през новата година.


Германците включват лещата в ежедневното си меню, за да донесе благополучие в семейството.

А ние с моята колежка Фатмегюл Акреп няма да завладяваме света  - ние искаме просто да погалим Вашите вкусови рецептори с ето тази простичка, но изискана на вкус рецепта за 

КЮФТЕНЦА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

1 чаена чаша леща / около 250 гр./
1 чаена чаша булгур за кюфтета
1 средна глава лук
1-2 лъжички доматено пюре
2-3 стръка зелен лук
магданоз
сол, кимион, лют червен пипер

Лещата се вари с 3 чаши вода. След това се пасира до получаване на еднородна смес. Веднага след това се добавя булгура в горещата леща и се оставя за 20-30 мин. да престои в тенджерата. 
През това време се прави запръжка с малко масло и лук, а накрая се добавя 2-3 лъжички доматено пюре.  Зеленият лук и магданоза се нарязват на ситно и заедно със запръжката се добавят към сместа в тенджерата.
След като се омеси добре сместа, към нея на вкус се добавят сол, кимион, лют червен пипер.
Оформят се малки кебапчета и се поднасят с лимон и листа от маруля.

Добър апетит!



червена леща -
как да се науча
на смирение

Диана Тенева




Няма коментари:

Публикуване на коментар